Senast uppdaterad: 03/14/2014

Välkommen till Unbyn

Om Unbyn

Unbyn är ett litet samhälle som ligger vackert beläget vid Luleälven. Byn tillhör en bördig jordbruksbygd med flera aktiva jordbrukare. Det attraktiva och idylliska läget har under de senaste årtiondena lockat bybyggelse av småhus och idag bor ca 600 invånare i byn.

Om Unbyn

I Unbyn kan man bo i byamiljö och ta del av det lilla samhällets fördelar. Samtidigt finns det en närhet till köpcentrum, sjukhus och två arbetsmarknader, Boden och Luleå. Det är ca 15 km till Boden och ca 25 km till Luleå. Bra bussförbindelser åt båda håll dagtid.

Det finns en förskola, med två avdelningar, som bedriver en stor del av verksamheten ute i naturen. Skolan i byn har 6-års verksamhet till mellanstadium. Högstadium finns i Boden och är tillgängligt för eleverna med bussförbindelse.

Unbyn har en av de mest bevarade kulturminnesmärkta bygderna, många fornminnen, gammelskog, ett samlingsställe för tranor som är besökt av fågelskådare, lax och öringfiske.

Vintertid finns fina skoterleder och en skoterstuga som är öppen för allmänheten. Här finns även ett fint elljusspår med fina skidspår vintertid, fotbollsplan och en badplats.

UIF (Unbyns idrottsförening) är framförallt aktiv med fotboll och har flera duktiga både dam och herrlag. Fotbollssektionen samarbetar med Sävast IF för att få bredd i lagen. Det finns även en aktiv skidsektion som tränar allt ifrån våra yngsta förmågor till glada motionärer. Sektionen arrangerar KM i skidor varje år. UIF har ett bra samarbete med grannbyn Avan där det även finns idrotter som basket och hockey.

I samlingslokalen gymnastiken anordnas pubkvällar och gemensamma aktiviteter för byn. Man kan även hyra lokalen för egna arrangemang. Där finns ett fullt utrustat kök.

2013 var byn med om att få bredband indraget i ett gemensamt projekt tillsammans med Bodens kommun. Idag har 175 fastigheter tillgång till bredband med hög kapacitet.

Utdrag från byaboken

1505 dom i uppsala ang tvist mellan Unbyn och Sävast

1543 redovisning av 9 bönders åker mm.

1645 den första kartan över byns samtliga 17 gårdslägen

1850-1870 Skeppsbyggeri, bla. Skonaren Polstjärnan

1889 första telefonen etablerades

1876 Unbyns första skola tas ibruk

1900 Unbyns missionshus invigdes efter insamling av byborna

1918 elektrifiering av Unbyn genomförd

Vid seklets (1900) början bildades en del föreningar i skytte och idrott.

Källa: Boken Unbyn, en återblick av K-E Engelmark