Senast uppdaterad: 03/14/2014

Välkommen till Unbyn

Blybergstrollet

 

Blybergstrollet

Historien om Blybergstrollet börjar redan 1617 då trollet sägs ha räddat en pojke från att drunkna i en överväxt gammal brunn. Sedan dess har många historier om trollets välvilja kunnat berättas. Många inflyttade unbybor är omedvetna om den beskyddande kraft som trollet utövar för att byborna ska trivas och undvika olyckor. De äldre, infödda byborna känner mycket väl till trollets kapacitet. Blybergstrollet lyckas förstås inte vara överallt, men genom åren har trollet lyckats hjälpa till vid många farliga situationer. Eller vad sägs om:

Skogshuggare som fastnat under träd, hästskjutsar som gått genom isen, hotande skogsbränder, bönder som haft ihop det med pigan och blivit ertappade samt mycket mer.....

Senaste rapporten om trollet är från 1995 då två ungdomar råkade ut för en skoterolycka nedanför blyberget. Det var 27 minusgrader och ungdomarna hade fastnat med benen under skotern. Blybergstrollet lyfte skotern på rätt köl och med skägget fladdrande skjutsade han de båda till tryggheten i byn.

Blybergstrollet bor någonstans bortanför stenåkern nära toppen på Blyberget. Stör honom inte!

Blybergstroll
Denna bild hittades 1954 och 
påstås föreställa trollet.
Fotografen är okänd.